Afazi

Afazi beyin tümörleri, travmatik beyin hasarı ve zamanla kötüleşen beyin hastalıklarından kaynaklanır.
Afazi genellikle beynin sol yarım küresinde meydana gelen bir hasar sonrası ortaya çıkan bir dil bozukluğudur. Beynin sağ tarafındaki hasar ise dikkat ve hafızada sorunlara neden olabilir.
Afazi başkalarının söylediklerini anlamayı, konuşmayı, okumayı ve yazmayı etkileyebilir. Beyin hasarında, afazi ile birlikte ağız bölgesindeki kasları etkileyen dizartri kasların koordine bir şekilde hareket etmesinde sorun olan apraksi ve disfaji adı verilen yutma problemleri de olabilir.
 

Aile Desteği

Afazi konuşma, anlama, okuma ve yazmada sorunlar meydana getirebilir. Afazili bir birey söylemek istediği sözcükleri yanlış söylediğini fark edebilir. Bazen "tavuk" yerine "balık", "top" için "radyo" gibi sözcükler söyleyebilir. Sözcüklerdeki seslerin yerlerini değiştirebilirler. Örneğin, "muz" yerine "buz" diyebilir ya da anlamı olmayan kelimeler uydurabilir. Ayrıca afazili bireyler için cümleleri söylemek daha zor iken tek heceli sözcükler veya kelimeleri tek tek söylemek daha kolay olabilir. Bazen uydurma sözcüklerle gerçek sözcükleri bir araya getirerek anlamsız cümleler kurabilirler.

Bazı afazi tiplerinde birey başkalarının ne dediğini anlamayabilir. Bu durum karşıdaki birey hızlı konuştuğunda uzun cümlelerde ve gürültülü ortamlarda daha da artabilir. Afazik bireylere okunacak metinler, kitaplar ve bilgisayar ekranları karışık gelebilir. Cümle yazmak için kelimeleri bir araya getirme ve hecelemede de güçlük yaşabilirler. Okuma ve yazmadaki sorunlara ek olarak sayılar ve matematikte de güçlük yaşabilirler. Örneğin, zamanı söylemek, para saymak veya toplama ve çıkarma yapmak zor olabilir.
 

KAYNAKLAR
American Speech-Language-Hearing Association. (1979). Asha: A journal of the American Speech-Language-Hearing Association. Rockville, Md: The Association. https://www.asha.org/public/speech/disorders/aphasia/
 

Önerilen Kitaplar ve Kitap Bölümleri

Piştav Akmeşe, P. (2020). İletişim, Dil ve Konuşma Yetersizliği Olan Öğrencilerde Sınıf Yönetimi (Ed. Ahmet Bildiren Bertan Akyol) Özel Eğitimde Bütünleştirilmiş Sınıf Yönetimi. s. 175-201.Ankara: Pegem Akademi.

Piştav Akmeşe, P. (2019). İletişim, Dil ve Konuşma Yetersizliği Olan Öğrenciler (Ed. Ümit Şahbaz). Özel Eğitim ve Kaynaştırma. s.99-127. Ankara: Anı Yayıncılık.
v

Bizimle yol arkadaşı
olmak için randevu alın.
RANDEVU